Thursday, January 5, 2012

CARA MENJAUHI sIFAT mALAS

0845pm
5/1/2011

skang ni musim xam~
sok paper ketiga ak~

sifat mls?
adehhh..

terasa ak ni la org plg malas tahap gaban kat donia ni~
sok nk xam ble je rilek2 lagi..

pe2 pn jom tgk tips yg ad ni~
CARA MENJAUHI sIFAT mALAS
by LayarMinda on Thursday, 20 January 2011 at 16:08

1. Berwudhuk – Cara begini mampu menghindarkan diri dari bisikan syaitan yang mengajak anda menjadi malas.2. Solat di awal waktu – Apabila anda mudah bertangguh solat, itu bermakna anda sudah terkena tempias-tempias malas.3. Doa – Amalkan doa ini.

“Allahumma inni a’udzu bika minal hammi wal hazan waa’udzu bika minal ‘ajzi walkasali wa a’udzubika minal bukhli wal jubni wa a’udzu bika min ghalabatiddain wa qahrirrijal.”

(Ya Allah, aku berlindung kepadamu dari rundungan sedih dan duka, aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas, aku berlindung kepada-Mu dari sifat kikir dan penakut, aku berlindung kepada-Mu dari beban hutang dan penindasan orang4. Bangun Awal - Bila anda bangun awal, anda akan rasa segar dan hilang rasa malas.5. Bergaul Dengan Orang Yang Rajin – Anda perlu pengaruh yang kuat untuk menjadi rajin. Jika anda bercampur atau bergaul dengan orang yang malas, malaslah jadinya.6. Bersenam – Ini amat penting. Anda mesti bersenam dan keluarkan peluh anda 4 kali seminggu. Pasti rasa malas akan hilang kerana minda dan badan anda akan menjadi aktif.
ak copy paste dri fb~
http://www.facebook.com/notes/layarminda/cara-menjauhi-sifat-malas/174378645936608


0850pm
5/1/2011
dh lame ak x bsenam rpnye~
dok dlm blik je ak ni..

2 comments:

ladida said...

aku pun sama jugak,,,,dh lama x bersenam... papepun selamat maju jaya

hadi! said...

lalida:ahaaa~2 la kn!btapa ptingnya bsenam ni~