Monday, February 21, 2011

p/s:jgn tgk dri tajuk die!ppuan mmg x gune!

130pm

21/2/2011

(receive this email from a guy - dsjkamarul.... layanssszzzz.... moga bmenfaat)

Perempuan memang tak guna!!!

Saya percaya bahawa apabila anda mula-mula membaca tajuknya, dan membacanya mengikut intonasi yang betul, anda pasti tersangat tidak bersetuju. Sebelum anda mengatakan rasa tidak puas hati itu, eloklah dahulu bertenang dan baca dengan teliti semua fakta yang dikemukakan. Jika ada mana-mana point yang tidak tepat, sila betulkan saya.


1. Perempuan itu tidak guna kain yang nipis untuk membuat bajunya, sehingga terbayang kulitnya. Kerana dia tahu, bahawa pakaian seperti itu adalah pakaian yang layak dipakai oleh perempuan murahan saja.

2. Perempuan memang tidak guna rantai kaki yang berloceng utk dililitkan pada kakinya. Rantai ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap bergemerincing dan menarik perhatian orang lain, lebih-lebih lagi lelaki JAHAT.

3. Perempuan memang tidak guna minyak wangi yang baunya semerbak. Wangian sebegini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapannya tinggi. Biasanya kekuatan bau ini menunjukkan kadar kekompleksan rantai alcohol (secara kimia) yang digunakan utk membuat pewangi itu. Perempuan yang tidak memakai wangian yang kuat ini tahu bahawa inilah yang dipesan oleh nabi. Sabda Nabi SAW bahawa wanita yang keluar rumah dgn memakai wangian, adalah seperti pelacur. Setiap lelaki yg trbau haruman itu akan mnghadiahkan 1dosa zina utk prempuan itu. Bayangkan la kalau ada sejuta lelaki sehari yang menikmati bau wangian yang dipakainya itu nauzubillah.

4. Perempuan memang tidak guna kata- kata yang keji , kerana dia tahu sesiapa sahaja yang bercakap perkara yang keji adalah mereka yang rendah akhlaknya. Lelaki atau perempuan yang bercakap menggunakan perkataan yang buruk @ jahat, adalah seperti sepohon pokok yang rosak akar tunjangnya. Dia tahu bahawa perumpamaan perkataan yang baik dan buruk dinyatakan dengan jelas dalam ayat 24-26 surah Ibrahim.

5. Perempuan tidak guna masa berborak untuk mengatakan hal-hal orang yang disekitarnya atau dengan kata lain mengumpat, memperkatakan keabaian saudaranya. Dia tahu bahawa sekiranya orang yang suka mengumpat baik lelaki atau perempuan dia seolah-olah memakan daging saudaranya sendiri. Apakah sanggup kita memakan daging saudara sendiri? Persoalan ini ditanyakan kepada kita dalam firmanNya ayat 12. surah al-Hujurat.

Akhir, maafkan saya. Seribu maaf andai teguran ini agak keterlaluan. Apa yang saya harapkan ada jiwa yang masih lembut untuk menilai inti tulisan saya kali ini. Wanita muslimah, saya merayu sekali lagi, sayangilah diri, cintailah diri, jangan dibiarkan diri kita menjadi bahan untuk dimaksiatkan. Lindungilah diri, jagalah diri. Diri kalian adalah milik diri sepenuhnya dan nanti akan menjadi hak seorang suami apabila disempurnakan akad. Segala kecantikan itu biarlah dijaga untuk lelaki yang nanti bergelar suami. Yang berhak segalanya atas diri kalian.....
Walahu'alam.

8 comments:

Siti Nur Amirah said...

mayb u should use ... (dot dot dot) not !!!..;') kalau taknak bagi nampak macam tak menyakitkan hati sgt laa..

Ct Raihan said...

Nasihat yg membina kali ni...thanks ustaz palapes tp 1 jer nk bg nasihat,,,lelaki2 pOm jgn terlampau mengikut nafsu sndiri...pndai2lah utk mengawalnya dan m'jg kehOrmtn anda gak utk kesejhtera@n umat ISLAM.
ISLAM MEMINPIM TRANSFORMASI UMMAH!!!

hadi! said...

amirah:hurmmm..
raihan:insyaAllah..tq2!tok ksejahteraan bsama~

cikbella said...

entry best...
(n_n)v

Anonymous said...

tenkiu .
sebab masih ade lagi lelaki ayng mengingatkan kami .kaum hawa .
terima kasih !
insyaAllah.nasihat ni di benefitkan.
:)

Siti Nur Amirah said...

ehhh..doesn't meant aku terasa okeyh..takk..sbb hg mcm bsalah sgt kan title mcm menyakitkan hati kaum hawa ni..entry ni mmg nice..;')

hadi! said...

cik:yup!sharing is caring
anoy:welcome..same2 la kite mengingat~kperibadian wanita sgt mahal
amirah:huhu!its okay~no probz!tq2..

cik ain said...

bagusnya entri awk.semoga para pembaca akn mula muhasabah diri demi kebaikkan semuanya....